KainuuTV
6.8.2021

Kainuun Puukko

Marko Lindelä
KainuuTV

ELÄIMENPÄÄAIHEISET TOMMI-PUUKOT

Kultaseppä ja taiteilija Reino Niskanen on suunnitellut näiden puukkojen helat joissa esiintyy suomalaisia eläinhahmoja.

KARHU-PUUKKO

215,00 €

Veroton

Terä on taottu hopeateräksestä ja terän yläreuna on jätetty takopinnalle, ainoastaan harjattu puhtaaksi ja kevyesti kiillotettu. Kahva on visakoivua. Helat on valettua pronssia ja niissä taiteilija Reino Niskasen suunnittelema ilveshahmo. Tuppi on ruskeaksi värjättyä parkkinahkaa. Tuppi valmistetaan aina erikseen jokaiseen puukkoon ja näin se istuu täydellisesti.


Kainuun Puukon seppäperinne on yksi maamme vanhimmista.

Puukkojen valmistuksen taito on siirtynyt sukupolvelta toiselle ja näin puukkoseppämme ovat saaneet käyttöönsä ainutlaatuista tietoa ja ammattitaitoa. Tätä kokemusta käytetään edelleen työstettäessä aitoja Tommi -puukkoja.

Vaikka puukko monesti mielletään pelkäksi käyttöesineeksi on siitä nykyään tullut myös suosittu keräilykohde. Tämän johdosta valikoimistamme löytyy myös erikoismalleja joita valmistetaan vain tilauksesta ja täysin asiakkaan toiveiden mukaan.


Marko Lindelä

Marko Lindelän valmistaman aidon Tommi-puukon voi tunnistaa terään isketyistä ML kirjaimista. Kainuun Puukon seppäperinteet ja ammattitaito ovat siirtyneet sepältä toiselle ja samalla jokainen sukupolvi on hionut valmistustapoja niin että Tommi-puukko on entistä kestävämpi, terävämpi ja laadukkaammin viimeistelty.Puukkoseppä Olavi Kemppainen opetti Veijo Käpylälle puu­kon­val­mis­tus­tai­dot joka siirsi ne edelleen Marko Lindelälle.

Näin Kainuun vuosisatojen aikana kasautunut puu­kon­val­mis­tus­tai­to periytyi eteenpäin ja kuuluisan Tommi-puukon valmistus jatkuu Kainuun Puukko nimellä.


Erityisesti teränvalmistuksen tekniikkaa on kehitetty eteenpäin siten että nykyään Tommi-puukkojen terät ovat entistä tasalaatuisempia ja todella kestäviä. Tähän on päästy kontrolloimalla karkaisu- ja päästölämpötilat hyvin tarkasti sekä tarkastamalla terän kovuus mittaamalla.Nykyään puukkotilauksia saapuu eri puolilta maailmaa. Useat vannoutuneet puukkoharrastajat ovat tunnustaneet nykyisen Kainuun Puukon ainoan puukkosepän ammattitaidon ja Tommi-puukkojen korkean laadun. Tätä ammattitaitoa ja tietämystä lisätäkseen Marko opiskelee parhaillaan puuk­ko­sep­pä­mes­ta­rik­si. Puukkokokoelman huippuna onkin usein hänen valmistamansa ja hienosti viimeistelty Tommi-puukko.


PUUKOT

Tommi-puukko eli Kainuun puukko on Hyrynsalmella 1800-luvulla
kehitetty puukkomalli. Fiskarsin hienotaepajan johtajan englantilaisen
Thomas (Tommi) Woodwardin oppipoika Kalle Keränen kehitti mallin
vuoden 1868 jälkeen. Kerästä alettiin Woodwardin mukaan nimittää
Tommiksi ja hänen valmistamiaan puukkoja Tommi-puukoiksi. Puukon
tekotapa säilyi Kerästen suvun salaisuutena aina 1930-luvulle saakka,
jolloin puukkoja alettiin jäljitellä ensin Hyrynsalmella ja sitten muualla
Kainuussa.

https://www.kainuunpuukko.com/fi/16-puukot


Kainuun Puukko
Suoranta 26
86300 Oulainen

Soita:
+358 400 853 655

Lähetä meille sähköpostia:

marko.lindela@kotinet.com

https://www.kainuunpuukko.com/fi/

KainuuTV
KainuuTV

KainuuTV

KainuuTV-Näkökulmia Kainuusta.

TV-Digilehti-Uutiskirje.

Teemoina :Asuminen ja vapaa-aika sekä yrittäjyys.

KainuuTv 

Kainuulainen Media ja uutisyhtiö.

Myynti-Markkinointi-Mainonta.

Kainuu Group

2021©KainuuTV.fi Kaikki oikeudet pidätetään.